post

Slik kan kantinene hjelpe deg å spise sunnere

Kategori

Leverandør

Sist endret: 17. januar 2023


Sissel Hegvik

Slik kan kantinene hjelpe deg å spise sunnere

4/10 vil endre matvaner hjemme om de får smaken på nye matretter i lunsjen på jobb. Nofima forteller om de første funnene i forskningsprosjektet Food(R)evolution, der Nofima, Orkla Foods Norge, Hoff, Foodback, Æra Strategic Innovation og Coor forsker seg frem til sunnere matvaner.

Er vegetar for vanskelig? Mange vil spise mer plantebasert, men de lar være fordi de ikke vet hvordan de skal lage gode, kjøttfrie måltider.

 

– Hvordan kan vi få folk til å endre matvalg? spør Nofima-forsker Antje Gonera. Hun mener at noe av svaret ligger i kantinen på jobb. Der er det lett for henne og alle andre å prøve nye retter. Hvis hun først har prøvd dem der, likt dem og fått med seg oppskriftene, er det mye enklere å lage dem selv hjemme i neste omgang.

 

– 1,1 million måltider blir spist i norske kantiner hver dag. Der er det lett for deg å prøve noe nytt. Du må ikke handle noe nytt, og du må ikke forklare til familien hvorfor dere plutselig skal spise noe nytt og «rart», sier hun.

 

– Hypotesen er at når du blir nysgjerrig på noe i kantinen, så vil du gjerne ta det med deg hjem. Vi prøver å finne ut i forskningen hvordan dette kan påvirke matvanene på hjemmebane.

 

Skal det hete «vegetar»?

 

Forskerne skal ikke bare finne ut om kantinene kan inspirere flere til å spise bærekraftig, men også hvordan og hva som virker best. – Vi må se på slike enkle ting som om det blir andre resultater når vi endrer rekkefølge og hvordan rettene er presentert, eller om det skjer noe når vi endrer navnet på retten og ikke bruker «vegetar» eller «veganer», sier Gonera.

 

Prosjektet skal også se på om det er best å etterligne kjente kjøttprodukter eller om den plantebaserte maten bør være noe helt annet.

 

– Her er det egentlig to «lag» med hver sin mening. De som ikke er så gode i matlaging, trenger noe som de kan bruke på samme måte som det de er vant til. Så er det andre som ikke vil ha kjøttfølelsen i munnen og kan lage mat med bønner og erter, beskriver hun. Det som slår an hos konsulenten på kontor, er kanskje ikke like populært hos maskinføreren på anlegg.

 

De første funnene

 

I den første av tre testrunder har prosjektet møtt over 5000 kantinegjester i 18 kantiner. Halvparten av kantinene har tilbudt vegetarburger-produktet Liv Laga i burger eller wrap. Den andre halvparten har tilbudt kyllingerstatning av erteprotein, Naturli Chick Free, som rød curry eller wrap.

 

Her er noen av resultatene:

 

-89 prosent er svært positive til slike arrangement i kantinen.

-71 prosent vil ha slike arrangement minst hver måned.

-39 prosent sier at det er sannsynlig eller veldig sannsynlig at de vil endre private innkjøpsvaner hvis de får muligheten til å prøve ut nye produkter i kantinen og liker dem.

 

Les hele saken i Nofima sitt presserom (6.12.2022):

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/slik-kan-kantinene-hjelpe-deg-a-spise-sunnere?publisherId=9232871&releaseId=17949332


Sissel Hegvik

Sissel Hegvik

Tilbudskoordinator