post

Er du oppdatert på de siste mattrendene?

Kategori

Aktuelt Leverandør

Sist endret: 11. april 2022


Alexandra Enger

Er du oppdatert på de siste mattrendene?

Pandemien vi har levd med de siste to årene har hatt stor innvirkning på hvordan vi lever, hva og hvordan vi spiser. I denne artikkelen og en podkastepisode kan du høre hva Sodexos mateksperter mener er de store mattrendene i 2022.

De to siste årene har i stor grad vært preget av pandemien. Vi har i mye større grad vært hjemme, sosial nedstengning og delvis stengte restauranter har gitt mindre mulighet for å gå ut og kose seg. Utviklingen har gått i to ulike retninger. På den ene siden har du de som har spist betydelig mer take-away enn tidligere, og selv om bredden i utvalget av mat til å ta med hjem har blitt større, har mange spist mer «junk-food». På den andre siden har du de som har gått i en retning av en mer sunn livstil som innebærer mer sunn og hjemmelaget mat, og innta mat som støtter immunforsvaret.

 

Etter to år med pandemi begynner vi sakte, men sikkert å komme tilbake til der vi var for to år siden. Vi ser mange av de samme trendene nå som vi gjorde for to-tre år siden. En trend er jo nettopp retningen folket beveger seg mot, men de store trendene går sakte og det tar tid å få med seg alle.

 

Dette er mattrendene som vi vil sette preg på 2022:

 

1 Bærekraft

Bærekraft har vært i fokus i flere år, og det er ingen tvil om at det vil sette preg på 2022 også. I 2022 vil det i større grad handle om en sirkulær tankegang hvor ingenting skal kastes, men gjenbrukes, foredles på nytt eller brukes lenger. Et eksempel på dette er at vi i tillegg til å redusere mengden avfall, ser på helt nye måter vi kan bruke råvarene på slik at enda mindre eller ingenting blir kastet. Vi tenker også mer sirkulært når det gjelder emballasje, spesielt drevet fram av forbudet mot plastemballasje som kom i 2021.

 

2 Råvarebasert mat

Gjennom forskning blir vi stadig gjort oppmerksom på hvor skadelig det kan være for kroppen vår å spise sterkt bearbeidet mat, såkalt ultraprosessert mat. Det vil være et enda større fokus på viktigheten av å spise ren mat laget med gode råvarer; råvarebasert mat uten for mange tilsetningsstoffer.

 

3 Plantebasert mat

Plantebasert er nok en trend vi allerede har sett i noen år, men trenden blir stadig mer utbredt blant folk flest. I Sodexo har vi sett en økende etterspørsel etter plantebasert mat fra våre kunder, samtidig som det er krevende å få med seg alle gjestene på denne endringen. Det er ikke et mål i seg selv at «alle» skal bli vegetarianere eller veganere, men det handler om at stadig flere øker andelen av plantebasert mat i kostholdet sitt, fordi det er godt for kroppen, men det er også viktig for at vi skal nå klimamålene.

 

4 Fra fleksitarianer til reducetarianer

Fleksitarianer er et begrep som vi har hørt en stund, det er en person som hovedsakelig har et plantebasert kosthold, men som inkluderer noe fisk, kjøtt, egg og melk. Dette begrepet tror vi erstattes med et noe bredere begrep, nemlig reducetarianer. I tillegg til å spise mindre animalske produkter er en reducetarian opptatt av å handle lokalt, kjøpe sertifiserte produkter, redusere emballasje, resirkulere og redusere matavfall.

 

5 Nye råvarer og «gamle» råvarer brukt på en annen måte

Vi vil se et større mangfold av råvarer som representerer et biologisk mangfold. Tilgangen på noen råvarer er veldig god, men ikke alle er like mye brukt. Eksempler på det er blåskjell og små fisk som sild. Sopp er en råvare vi tror vil bli enda mer brukt. Sopp er en allsidig råvare som du får i mange varianter. Det som er spennende med sopp er at den lett tar til seg gode smaker og gir den gode umamismaken som man også finner i kjøtt. Sopp er derfor et godt alternativ til kjøtt i mange sammenhenger, prøv for eksempel portobellosopp i taco eller en gryterett med sopp – nydelig!

 

6 Internasjonal påvirkning

I dag er mat fra alle verdenshjørner lett tilgjengelig, og de siste årene har vi sett en herlig miks av lokale råvarer og internasjonale teknikker og matvarer. Det har poppet opp streetfood-markeder over hele landet, og internasjonal mat er blitt en del av hverdagskosten. Stadig flere utenlandske retter vil finne veien til menyer på norske restauranter og markeder.

 

Vil du høre mer? Da må du høre Sodexos podkast hvor vi snakker om disse mattrendene og hvordan de påvirker kantinebransjen


Alexandra Enger

Alexandra Enger

Kommunikasjonssjef – Brand & Communications - Sodexo